תכנון מסלול

טיול יכול להיות חוויה בלתי נשכחת ומרגשת מאד. להצלחת הטיול, נוהגים מטיילים ונופשים לטרוח ולהקפיד על כל הפרטים הרבים והחשובים, המהווים ערובה להצלחת טיולים. טיול אינו תחרות בגמיעת מרחקים וסימון וי על המפה. הטיול לא נמדד בכמה הספקתם לראות, אלא בכמה הספקתם לקלוט, להבין וליהנות. על כן, קחו זמן וטיילו בנחת, השתדלו לראות ולהיפגש עם התושבים המקומיים, וללמוד את תרבותם ומנהגיהם.


לא פעם נתקלים בטיול בחו"ל במוקשים בלתי צפויים, בגלל היעדר ניסיון בתכנון ובאיסוף מידע, כמו מודעות להפרשי שעות, מזג אויר, אזורי פשיעה וכייסות, כמו גם היעדר ניסיון ומידע על תכנון המסלול ותכנון תקציבי חסכוני ועוד.

כדאי להימנע מתקלות ועוגמת נפש, כדאי להכין שאלות לקראת הטיול, שבאמצעותן תהיו מודעים למוטיבציה שלכם, רצונותיכם, יכולותיכם או מגבלותיכם בטרם תצאו לדרך. המודעות לפרטים אלה תאפשר לכם ליהנות מן הטיול ולהפיק ממנו את המרב.

האם אני רוצה לטייל עם הדרכה או ללא הדרכה? האם אני מעדיף לטייל לבד, עם משפחה, או עם חברים? ‎‎האם אני רוצה לעשות טיול ארוך או קצר?

תכנון הטיול

כאשר מחליטים לצאת לטיול, מומלץ ורצוי להתחיל את התכנון מספר חודשים מראש, כדי להימנע מהיתקלות בבעיות (המקום סגור, כל הכרטיסים נמכרו, כבישים סגורים וכו'). כדאי לעיין בספרי המדריכים לחו"ל, באתרי הטיולים השונים באינטרנט, ובאתר של ארץ היעד. יש לקנות מפה טובה ומפורטת, שמופיעים בה כבישים ראשיים ודרכים צדדיות.

על מנת לתכנן בצורה טובה ומדויקת יותר את הנסיעה ממקום למקום, כדאי להיעזר באתרים שבהם יש אפשרות לקבל את מפת הדרך, מספר הקילומטרים, זמן נסיעה

והדרך הקצרה והמהירה ביותר להגעה למקום המבוקש. שימו לב אם המידע לגבי המרחק הוא בקילומטרים או במיילים, לנוחיותכם, אפשר להפוך כל מייל לקילומטר על מנת לתכנן מרחקים ומשך הנסיעה.

ישנה אפשרות לפנות למשרדי השגרירויות הזרות בארץ, בהתאם ליעד הטיול, ולקבל מהן מידע ומפות על האתרים המבוקשים. ניתן להיכנס לאתרי משרד התיירות של הערים בהם ברצונכם לבקר, לפנות באימייל ולקבל מהם בחינם חוברות מידע על העיר. אפשר לקבל מידע נוסף מידידים בעלי ניסיון ששהו במקומות האלו.

קבעו טבלה שבה יופיעו היעדים שבהם ברצונכם לטייל. בטבלה יופיעו: התאריך והיום בשבוע, אמצעי תחבורה, מקום לינה, מה עושים באותו יום, האם משתמשים בתחבורה ציבורית, סיור מאורגן או השכרת רכב, העיר, המלון ורמת המלון, פירוט האתרים והמקומות לביקור.
הצעת המסלול שתקבלו היא המלצה בלבד וניתנת לשינויים עקב מצבים משתנים, לכן הזינו בתוכנית גם את היעדים המשניים שבחרתם בכדי לא להיתקע ולהתחיל לחפש מקומות ואתרים.

בהתאם לתכנון הטיול יש לתאם את מועדי ההמראות והנחיתות השונות במהלך הטיול. רצוי להוסיף את מספר הטיסה, מאיזה טרמינל ממריאים ובאיזה טרמינל נוחתים, שעות ההמראה והנחיתה וזמני ההמתנה בין הטיסות. יש לשים לב באיזה יום בשבוע ממריאה הטיסה.

לאחר גיבוש מסלול הטיול מומלץ להעבירו להתייחסות חברים או קהילות באינטרנט לייעוץ. הדבר מאוד מקובל, ויכול לתת לכם רעיונות עליהם לא חשבתם.


תקציב

בעת תכנון הטיול יש לקחת בחשבון את נושא התקציב, המהווה מרכיב חשוב וחיוני בטיול. כדאי לחשוב על כדאיות בעת השכרת רכב: רכב גדול מול רכב קטן, רכב סולר מול רכב בנזין (חישוב עלות הסולר מול הבנזין), האם כדאי לשכור לשבוע או פחות מכך (לא פעם השכרת רכב לתקופה של מעל שבוע כדאית מול השכרת רכב ל-5-6 ימים). במצבים קיצוניים, אפשר לבדוק אפשרות לרכישת רכב ומכירתו בסוף הטיול.

מזון ומוצריו: עלות מארז אישי מול עלות מארז משפחתי. לינה: מחירי מלון מול אכסניה או צימר. ביטוח: ביטוח בריאות, ביטוח מטען, ביטוח רכב. יש לזכור שכרטיס האשראי מעניק ביטוח חלקי בלבד, וכדאי להשוות את מפרטי הביטוחים השונים. יש לבדוק אפשרות ביצוע סקרי שוק בין מספר סוכנים, לגבש את המסלול הרצוי עם תאריכים ומקומות, ולצאת בשיטת המכרז לסוכנים כדי לבקש הצעות מחיר לתוכנית שלכם.

מרכיבי תקציב הטיול: דלק, חנייה בחניונים, כבישי אגרה וקנסות רכב, כניסה לאתרים השונים (מוזיאונים, פארקי שעשועים, הצגות, מופעים וכו' - יש לבדוק האם ניתן לרכוש כרטיס משולב למס' אתרים בעיר), לינה, כלכלה יומית (קניות ובישול עצמאי, מסעדות), כסף לקניות אישיות.

יעד הטיול

בחירת יעד ומסלול הטיול היא פונקציה של אהבות אישיות. הכינו מראש רשימת מקומות ויעדים הרצויים לכם לביקור, ודרגו את המקומות כראשוניים ומשניים, בכדי שבמידה ותגיעו והאתר יהיה סגור, או במידה ויתפנה לכם זמן עודף, ניתן יהיה לבקר באתר המשני. תכננו את מסלול ההגעה. אל תתפשרו על המקומות, אלא רק על דרכי ההגעה.

כדאי לקנות מפה בעלת קנה מידה טובה (למדינות: 1:150,000 - 1:300,000 לערים: 1:15,000) אשר תכיל את כל האתרים, המקומות והאזורים שברצונכם לבקר בהם. שימו לב לתאריך העדכון האחרון של המפה. חשוב לבדוק שיצוינו בה מספרי כבישים ראשיים ודרכים צדדיות, ורצוי ללמוד את מקרא הסימנים במפה.


משך הטיול ובחירת מועד

משך הטיול הינו פונקציה של יעד הטיול. הזמן הוא אמנם שיקולו האישי של כל אחד ואחד, אך מאידך היות ועלות כרטיס הטיסה אינו שונה באם נוסעים ליום או יותר, כדאי מאד לתכנן את הטיול לשבוע ומעלה.

זמן הטיול המינימלי לאוסטרליה וניו זילנד הוא כארבעה שבועות, לארה"ב או המזרח הרחוק הוא כשלושה שבועות. באירופה הזמן המינימלי לטיול הוא כשבועיים. בפרקי זמן אלו אפשר להספיק לראות מקומות רבים, ולא הרגיש שנמאס לכם.

רצוי מאד שלא לתכנן טיול של "עשר מדינות בשבוע", כי אז "תפסת מרובה לא תפסת", תצאו לטירונות מתישה, ולא תספיקו לראות כלום.

כדאי מאד להשאיר זמן מספיק לגמישות בלוח הזמנים כדי ליהנות ממקומות ומאתרים נחמדים שלא רשומים בספרים שקראת.

למטיילים המוגבלים בזמני היציאות לטיול, כדאי לברר זמני טיול נוחים לפי העיסוק. למורים לדוגמא, מומלץ לטייל באירופה בחצי השני של חודש מאי או ספטמבר. בחודשים אלו מזג האוויר טוב ואין המולה של תיירים.


סוג הטיול

יש טיולים מסוגים שונים, טיול כוכב טיול מעגלי או מסלול קווי. סוג הטיול ייקבע לפי הצורך האישי, לפי מחיר הטיסה, הרכב ומקום הלינה, והמשתתפים בטיול. אם נוסעים עם אנשים מבוגרים או ילדים, כדאי לערוך טיול כוכב, בו שוהים כל ימי הטיול באותו מקום לינה, דבר החוסך חיפוש מקום לינה, אריזה ופריקה של מזוודות מדי יום מחדש, וכן מאפשר להצטייד ולהחזיק מזון בחדר, לערוך כביסה, לנוח, ולטייל עד שעות היום המאוחרות.

לעומת זאת, בטיול מעגלי או קווי חוסכים זמן על נסיעות הלוך וחזור, הוצאות דלק, וההתקדמות במסלול מאפשרת להגיע למקומות מרוחקים יותר.

בניית המסלול

בבניית המסלול היומי יש לקחת בחשבון שאין לתכנן עומס על היום הראשון של הטיול. הכל תלוי בשעת הנחיתה וקבלת הרכב, אך בכל מקרה כדאי ביום זה להגיע אל מקום היעד ולטייל בקרבתו, ללמוד ולהכיר את הסביבה, וכך לאפשר לעצמכם מנוחה מהטיסה ומכל ההכנות שלפניה.

גם ביום האחרון לטיול לא כדאי לתכנן מסלולים ארוכים, שוב, תלוי בשעת ההמראה. יש לצאת לשדה התעופה מספר שעות קודם, לפי מרחק מקום השהות משדה התעופה, כדי להימנע מאי נעימות של
איחור לטיסה עקב בעיות לא צפויות כמו פקקים בדרך.

ביום הראשון למסלול של כל יום, יש להתחיל באתר החשוב ומשמעותי ביותר של המקום. ביתר ימי הטיול רצוי לאזן את הטיול הן מבחינת תכנים, זמני נסיעות, ואתרי בילוי, כדי לגוון ולא לחזור מדי יום על אותו נושא.

כדאי מאד לבדוק תאריכים לאירועים, ימי שבתון ופסטיבלים באותו אזור. השתדלו להימנע מלטייל באתרים פופולריים במיוחד בחגים המקומיים, ובחופשות תלמידים מלימודים. בחגים ובחופשות אלה רוב המקומיים יוצאים לחופשה בהמוניהם. הכבישים פקוקים, המלונות מלאים ויקרים, ואתרי התיירות מפוצצים.

כדאי לברר אם יש כרטיסים משולבים ומוזלים למקומות שאתה מבקר. בכל אתר יש לברר אם ניתן לרכוש כרטיסים משולבים, משפחתיים, כרטיסי סטודנטים או פנסיונרים, או לנושאי כרטיסי ארגון כמו טריפל איי.


לינה

הלינה הינה מרכיב חשוב בהצלחת הטיול הן מבחינת המנוחה, והן מבחינת ניצול מיטבי של משך הטיול. כדאי לקחת בחשבון שמועד הטיול לא יהיה בעונה ה"בוערת", באתר תיירותי פופולרי מדי, או בתקופה שבה מתקיימים פסטיבלים, קונצרטים או כנסים באזור, כי אז המחירים יקרים להחריד, וגם יכולה להיות בעיה של תפוסה. אם הכל בסדר, אין בעיה למצוא בסוף היום מקום לינה.

כיום, בעידן האינטרנט, רצוי מאד להזמין מקום מראש באימייל, דבר שאינו מחייב ולא מצריך תשלום מראש ברוב המקומות (רק לא לשכוח במידה ושיניתם את דעתכם, להודיע על ביטול), זאת כדי להיות רגועים ולאפשר לעצמכם לטייל עד שעות הערב המאוחרות, ללא החשש שתישארו ללא מקום לינה (באתר של כל עיר אפשר למצוא סעיף של מקומות לינה).

יש המצדדים בהזמנת לינה תוך כדי הטיול ויש המצדדים בהזמנת מקום לינה מראש. לכל אחת מהשיטות היתרונות והחסרונות שלה. מומלץ לשלב בין שתי השיטות: 2 - 3 לילות ראשונים ולילה אחרון להזמין מראש, ואילו את שאר הלילות להזמין תוך כדי טיול. השיטה טובה למטיילים אשר רוצים להתאקלם וגם להתכונן כראוי לחזרה וכל זאת ללא עייפות. חיפוש הלינה תוך כדי הטיול צריך להתבצע באור יום, כך שיש להתחשב בשעת שקיעת השמש.

בלינה בשיטת הכוכב יש לבחור יעדים מרכזיים ללון מספר לילות ברציפות, ומשם לבצע טיולים יומיים, ובכך לצמצם ולחסוך ימי מעבר ממלון אחד למשנהו. יש לקחת בחשבון שיש כאן בזבוז של דלק, אך אם תתכננו נכון תגיע לאופטימליות שתצדיק לינה זאת. כאשר אין רכב מומלץ להתגורר במרכז העיר, בקרבת אמצעי תחבורה ציבוריים.


תחבורה

השכרת רכב רצויה לטיול שאינו בתוך עיר מרכזית. אם שוהים בעיר כזו, כדאי מאד להזמין מלון הנמצא במרכז העיר, ולערוך טיולים רגליים במקום. נסיעה ברכב שכור במקום כזה לא קלה ומייקרת את הטיול, וכן קיימת בעיית חנייה. במקרה זה ניתן להיעזר בתחבורה הציבורית.

אם בטיול מתוכנן גם ביקור בעיר מרכזית וגם המשך טיול באזור המרוחק, שיכרו את הרכב רק ביום בו אתם עוזבים את העיר (שימו לב לשעת קבלת הרכב, כי תאלצו להחזירו לרוב באותה שעה). יש ללמוד ולהכיר את אמצעי התחבורה ולוחות הזמנים העומדים לרשותכם במקומות בהם תבקרו: נמלי תעופה וים, רכבות, סוכנויות להשכרת רכב ומעבורות, והאם הם יוכלו להביאכם למקום היעד.


תוכנית יומית

זכרו כי כל תוכנית היא בסיס לשינויים. גם אם הכנתם תוכנית יומית מדויקת, לעיתים לא ניתן להוציאה לפועל במדויק מכל מיני סיבות. לכן, בסופו של היום, חזרו ובדקו מה הספקתם ומה נותר, ותכננו את יום המחר, בהתחשב בפרטים החדשים שלמדתם במקום. מרחק נסיעה ממוצע למטייל העצמאי ללא ילדים הוא בין 250 - 300 ק"מ ביום.

לקראת סוף הטיול אפשר להשאיר את נושא הקניות, תוך התחשבות בימי השבוע. חבל לסחוב דברים כבדים לאורך טיול שלם, אך אם ראיתם משהו שחשקה נפשכם לקנות במיוחד – קנו אותו, כי לא בטוח שתראו כמוהו במקומות האחרים בהמשך הטיול.


ציוד ואריזה

למרבים לצאת לטיולים בחו"ל שווה להשקיע בקניית מזוודה מאיכות טובה, רצוי קשיחה (היא שומרת טוב יותר על התכולה משבירה או קימוט), עם ידית נשיאה נשלפת וגלגלים טובים, החוסכת את הצורך בחיפוש אחר עגלות מטען. כדאי שהמזוודה תהיה בצבע בולט, או לחליפין אפשר לכרוך עליה חגורה צבעונית שניתן לקנות בכל חנות לציוד נסיעות. זה עוזר לזהות את המזוודה בקלות כשהיא מסתובבת על הסרט הנע.

רצוי תמיד לקחת תיק נוסף, לאחסנת הקניות שאין עבורן מקום במזוודה. בתיק היד או הטרולי העולה איתנו למטוס, לא לשכוח לשים סט בגדים, הלבשה תחתונה וכלי רחצה, תרופות קבועות וכל דבר חשוב אחר, למקרה שהמזוודה הגדולה לא תגיע בשלום ליעדה.

מטען היד והמזוודה מוגבלים במשקלם וגודלם. כדאי לוודא את הפרטים מדויקים בסוכנות הנסיעות ועל גבי כרטיס הטיסה היות והפרטים משתנים מחברה לחברה. יש לזכור כי חברות תעופה מקפידות במיוחד על נושא המטען ולא מאפשרות לעלות במטען היד למטוס חפצים חדים כמו: אולר, מספריים או פותחן.

כדאי להצטייד בתיק גב קטן עם כתפיות מרופדות ונוחות לנשיאה לשימוש יומיומי, בו תחזיקו כסף קטן, מפות ודפי מידע על המקום, עזרה ראשונה בסיסית, עזרה שנייה, סרט צילום וסוללות, אוכל ובקבוק מים.


דברים חשובים נוספים שכדאי לקחת לתשומת הלב

יש לברר מבעוד מועד ולפני ההגעה לשדה התעופה אם אין בעיות או עיכוב ביציאה מהארץ (הוצאה לפועל וכו') ולסדר את הבעיות על מנת שלא יהיו עיכובים. יש להכין מראש ויזות למדינות הדורשות זאת לכל הנוסעים, ורק לאחר קבלת אישורי הוויזה לבצע הזמנות של רכב, טיסות, מלונות וכרטיסים לאתרים. במידה ולא תאושר הוויזה, כל ביטול של אחד מהגורמים שצוין לעיל יגרור קנסות עקב ביטולים.

סטודנטים צריכים לדאוג לתעודת סטודנט בתוקף.

חשמל: יש לזכור כי השקעים בחו"ל אינם תואמים תמיד את הסטנדרטיים הקיימים בישראל, ועל כן מומלץ למטיילים אשר מתכוונים לקחת מוצר חשמלי איתם (כף חשמלית, מטען לטלפון סלולרי) לבדוק איזה סוגי שקעים שימושיים במדינות היעד אליהן הם מתכוונים לנסוע.




מידען תירותי. ובעל אתר מידע למטייל העצמאי http://www.tiulim.net
מנהל מידע של אתר הכל חינם בישראל http://www.all4free.co.il
מנהל אתר "הוסף את הנקודה שלך" - http://www.addyourpoint.com
כתב (עיתונאי) תירות ובעל טורים שבועיים באתר NRG
מנהל פורום טיולים בערוץ 2 או מאקו בשמו החדש
יועץ טיולים לחברת דינהאוז צפון http://www.hul.co.il


תגובות