כל הדיברות למניעת גניבות וביטחון אישי

כל הדיברות – כללים לזהירות וביטחון אישי בטיול בחו"ל
מאת: יאיר בר זוהר
עריכה: ניצה צמרת

תאריך : 11.01.2006 עדכון אחרון : 23.02.2009

קיים ערך סגולי רב למידע אודות ביטחונו האישי של המטייל בחו"ל. חלק מהמידע כבר זורם ברשת האינטרנט, חלקו מצוי בספרי הדרכה וחלק אחר הוא תולדה של ניסיון אישי שלא הובא לידיעת הכלל. במאמר זה קיבצתי לנוחיותכם מידע רב הנסמך על המקורות הללו. אני נוטה להאמין כי מטייל ערני, שדואג למספר כללי זהירות בסיסיים, אינו צפוי להיתקל בבעיות מיוחדות.

המלצה ראשונה: בטרם יציאה מהארץ יש להצטייד במספר הטלפון של נציגות ישראל בארץ היעד.אפשר להשיג מספרי טלפון אלו גם בחו"ל מתוך ספר טלפונים, בדלפק הקבלה במלון, או באתר האינטרנט של משרד החוץ.
זכרו, שגרירות ישראל ברחבי העולם עוזרים בהנפקת דרכון, אישור נוטריוני, סיוע בהעברת כספים במקרה חירום , מתן מידע על סיוע רפואי , סיוע באיתור נעדרים וסיוע ביצירת קשר בין המשפחות בארץ ובין המטיילים בחו"ל.

לפני, בעת ולאחר – הטיסה
מומלץ לשקול לטוס בחברות תעופה של מדינות שאין לישראל יחסים מדיניים עמן, ולהימנע מטיסה שמסלולה עובר מעל מדינות עוינות לישראל.
בעת האריזה בִּדקו היטב את כל תכולת המזוודות, אל תכניסו דבר שתכולתו איננה ידועה לכם בוודאות מוחלטת.
נעלו היטב את מזוודותיכם לקראת העליה לטיסה ואל תשאירו אותן ללא השגחה עד מסירתן בדלפק קבלת הנוסעים שדה התעופה.
אם תקלעו, במהלך טיסה למצב מצוקה בגלל היותכם אזרחי מדינת ישראל, מומלץ לפנות לצוות המטוס ולבקש מהם הגנה וחסות אישית.

תקלות אפשריות
כרטיס הטיסה נגנב או אבד: פנו למשרדי חברת התעופה במקום בו אתם שוהים ומלאו טפסים, אחרי שתשלמו על כך קנס, תקבלו כרטיס חדש.
הציוד אבד\נגנב: גשו בהקדם לתחנת המשטרה הקרובה , מלאו טופס הצהרה והביאו אותו לחברת הביטוח בארץ. מבלי טופס זה לא תוכלו לקבל פיצוי כספי.
איחרתם לטיסה: קודם כל, לא להכנס ללחץ. גשו לדוכן חברת התעופה שלכם שנמצאת בשדה התעופה. כשמדובר בחברה סדירה עם כרטיס רגיל ששילמתם במחיר מלא ואין עליו הגבלות, יהיה אפשר להמיר אותו בטיסה מאוחרת . כשמדובר ברטיס טיסה של חברת צ'רטר , המצב שונה לחלוטין והחברה אינה מחויבת לעזור\לפצות , יש לקוות לטוב.
כאשר חברת התעופה ביטלה\דחתה את הטיסה זכותכם לטיסה חליפית וכן להסדרי המתנה נוחים. במקרה של המתנה ארוכה – יש לדרוש מקום לינה.
המטען שלכם אבד בטיסה? פנו למחלקת אבידות ומציאות של חברת הטיסות ודווחו על האובדן. החברה אמורה לצייד אתכם בכסף מזומן שיאפשר לכם להתארגן. לכל מקרה קחו גם טופס המאשר איבוד המטען, על-מנת לקבל מחברת הביטוח את הפיצוי.

שמירה על ציוד, מסמכים ופריטים בעלי ערך
הדרכון הלך לאיבוד או נגנב: דווחו למשטרה וקבלו על כך אישור. יש להצטייד בשתי תמונות פספורט וכסף ולגשת לשגרירות ישראל עם אישור המשטרה. מלאו תצהיר על אובדן או גניבה והגישו טפסי בקשה לדרכון חדש. אם היו בדרכון אשרות, יש לחדשן בכל שגרירות בנפרד.
כדאי להשאיר בבית תכשיטים או פריטים בעלי ערך. ציוד או פריטים יקרים שאתם מוכרחים לקחת לחו"ל ניתן לשמור בתיק מיוחד בעל מנגנון נעילה ותאים מיוחדים. הקפידו להוציא ציוד זה רק בעת הצורך.
אל תשאירו ציוד יקר ערך ללא השגחה בחדר המלון או בתא המטען של הרכב/אוטובוס.
אין טעם לנעול את הציוד בחדר או לקשור את התיק למיטה! מומלץ להשתמש בכספת בבית המלון ולהשאיר בתוכה את כרטיסי טיסה, הדרכון וכל דבר יקר ערך שאין צורך בו במהלך הטיול.
אל תשאירו את התיק על הרצפה במסעדות, מזנונים או בחנויות - שימו אותו במקום שקשה היה לגנבים להגיע אליו.
התארגנות לקראת שינה ברכב: רצוי להתארגן ללינה בחניונים המיועדים לכך ולא במקום מבודד. בכל מקרה יש לנעול את התיק עם הציוד, לקשור את התיק לכיסא או צמוד וקשור לגופך וכמובן לנעול את הרכב.
הימנעות מסימני זיהוי מיותרים
כדאי להסיר סימנים המעידים על היותכם ישראלים/יהודים . החל מדיבור קולני בעברית, ספרים ועיתונים בעברית, כיפות, תכשיטים הקשורים בדת (מנורה, מגן דוד ועוד) וכלה בתגיות עבריות על המזוודות המעידים על היותכם תיירים ישראלים.
ככלל, אין לתת מידע בלתי הכרחי על תוכניות הטיול שלכם .
הימנעו מלציין תפקיד/דרגתכם במערכת הביטחון.
הימנעו מויכוחים פוליטיים עם זרים .
התרחקו מהפגנות.

כסף וכרטיסי אשראי
לעולם אל תחליפו כסף ברחוב גם לא אצל אדם זר העומד כמוך בתוך למשרד להחלפת כספים. החלפת כסף יש לעשות רק במקומות מוסדרים ומאושרים ואצל הפקיד הנותן שירות.

אל תסתובב עם ארנק בכיס האחורי ובכל מקרה רצוי לקשור אותו לשרשרת עם תפס בחזית הגוף.

שאו את דרכונכם תמיד אתכם .אל תתפתו להפקידו בשום מקום, גם לא בדלפק הקבלה במלון.
לפני שאתם מכניסים את כרטיס האשראי לכספומט, בִּדקו את פתח הכניסה של הכספומט. אם תראו מולכם שני "תפסים" אל תכניסו לחריץ את כרטיס האשראי . התפסים מונעים מכרטיס האשראי להיכנס לכספומט, הוא ייפול לתוך שקית קטנה שהושתלה בחריץ קודם לכן. הכספומט יופעל אוטומטית וידרוש את המספר הסודי שלכם, אך הכרטיס יהיה תפוס בשרוול השקית ולא תוכלו להוציאו. במשך כל הזמן הזה אתם נתונים למעקב ולאחר שתתייאשו, יגיע הגנב, ישלוף את הכרטיס ממקומו ויוציא את הכסף מאחר שיש לו את האמצעים לראות מהם המספרים שהקשתם.
כרטיס האשראי שלכם נגנב או נבלע במכשיר הכספומט: פנו לבנק שמכבד את הכרטיס הזה, או התקשר למוקד בארץ ( לאומי כארט: 972-3- 6178800 ויזה: 972-3-5726333; ישראכרט: 972-3-6364666). הנפקת כרטיס חדש תימשך מספר ימים. אם הכרטיס נבלע, יש לפנות לסניף הבנק בו נמצא המכשיר).
נתקעתם ללא מקום לינה: נסו למצוא מקום במלונות היקרים. דווקא שם יש סיכוי למצוא מקום פנוי. אפשרות נוספת היא, לצאת לעיר הקרובה ולחפש מלונות במרחק של חצי שעה עד שעה נסיעה.
כללי זהירות במקומות ציבוריים
מומלץ לא לעלות למונית שפונה אליך בשדה התעופה ובכל מקרה יש לסכם את המחיר לנסיעה מראש. כדאי לבחור לבד את המונית המתאימה לך גם בשדה וגם בהמשך הטיול לעלות רק למוניות שהזמנתם בעצמכם.

חשוב לפקוח עיניים לנעשה סביבכם ולהימנע מדוחק וצפיפות. החל בלובי ובחדר האוכל של המלון והמשך במקומות הומי אדם – ברחוב, בתורים של תחנות ההסעה, באולמות ובמעברים של המטרו / האוטובוסים/ ה רכבות. שימו לב בקניונים ובמסעדות וגם במעליות ובחדרי מדרגות – מומלץ לעמוד בזווית כדי לראות מי עומד לפניך ומי מאחוריך. במדרגות נעות הקפידו על רווח של מדרגה.
זכרו כי במקומות סואנים וצפופים קיימת סכנה של גנבות. אלה יעדים מועדפים על גנבים שעובדים בקבוצות.
באם הבחנתם באדם או במספר אנשים שנצמדים אליכם ייתכן ואתם תחת מעקב של גנבים או של גורם עוין. אל תהססו, פנו בדחיפות לתחנת המשטרה הקרובה או ולשגרירות/קונסוליה הישראלית הקרובה.

במידה ונתקלתם ב"שוטרים" (אנשים במדים) הדורשים מכם לראות דרכון או שטרות כסף בתואנה של "לוודא שאינם מזויפים". אל תתפתו! דחו אותם באדיבות מהולה בתקיפות ובמקביל נסו למשוך אותם אל תוך קבוצת אנשים או לניידת קרובה.מובטח לכם שהם ייעלמו כהרף עין.

הגנבים מתחזים לתיירים, הם משוטטים עם מפות בידם ומבטם חסר אונים, הם שואלים שאלות כמו, איך להגיע ומסיטים את מבטכם אל המפה שבידיהם ואת תשומת הלב שלכם. בזמן זה נמצא תיק הגב שלכם בסכנה. יש גנבים החותכים חלק מהתיק ומוציאים תכולתו מבלי שתרגישו. לכן לא מומלץ ללכת עם תיק גב או תיק צד המופנה לאחוריכם גם אם הוא נעול. יש להקפיד שחזיתו של התרמיל תהיה מלפנים בכל עצירה ושיחה מעין זו. את התיק האישי שאו תמיד כשחזיתו מלפנים, כדי שתהיה לכם שליטה עליו.
כדאי להחזיק מצלמה בהישג יד בנרתיק או בתא הכפפות (או טלפון סלולארי עם מצלמה). במקרה של שוד תוכלו לצלם את השודד ולהגיש תלונה עם צילום של השודד/שודדים במשטרה.
במקרה של גניבה, צייתו לאנשי החוק במדינה שבה אתם נמצאים, אל תנסו להתחכם, אתם עשויים להסתבך שלא לצורך.
הימנעו מטיולים ברחובות צדדיים וחשוכים.
היו ערניים לתופעות חריגות (התנהגות חריגה, חפצים חשודים).
הימנעו משהייה ממושכת באתרים בהם נוהגים ישראלים רבים להימצא.
הימנעו מעסקאות פיננסיות קורצות גם אם המציעים לבושים בחליפה ומצוידים בלפ- טופ. בדרך כלל מדובר בנוכלים.
לפאבים, למועדונים פרטיים וכדומה, מומלץ לבוא עם מלווה אחד לפחות.

עשיתם שופינג? בעת קניות ודאו שקיבלתם רק את מה שקניתם לפני שאתם פונים לשלם בקופה.
לא פעם אנו מבקשים מאדם זר לצלם אותנו, אבל "הצלם" נעלם כהרף עין עם המצלמה. כדאי לבדוק האם גם הצלם הוא תייר או מקומי. כמו כן לא מומלץ להיענות לאנשים המתנדבים לצלם אותך.

רכב וגניבות מרכב
הרכב ששכרתם נגנב, ניזוק או עבר תאונה: דווחו למשטרה וקבלו אישור, אל תשכחו למלא דו"ח לחברת ההשכרה (תמצאו אותו בד"כ בתא הכפפות).
אלה הם הדוגמאות הנפוצות לתרחיש גנבות מרכב:
* הגנבים פותחים בכוח את דלת הרכב בזמן עמידה ברמזור ואז באיומים או בכוח משליכים את הנהג מהרכב ובורחים מהמקום. הפתרון: נעילת דלתות הרכב כל זמן הנסיעה.

* פוגעים ברכב של הנשדד מאחור, לפני שנהג הרכב מצליח לעכל מה קרה, השודדים פותחים את הדלת, משליכים את הנהג ובורחים מהמקום. לכן חובה לנעול את הרכב כל זמן הנסיעה ולא למהר לצאת החוצה ולהגיב. תגובה מצדכם תהיה רק אם זוהה הנהג הפוגע כאדם לא חשוד,(למשל, אם הוא בעצמו נפגע ואינו נמלט מהמקום).

* השודדים ממתינים בצומת, מבקשים טרמפ ונכנסים לרכב בכוח. הפתרון: לא להעלות טרמפיסטים.

* מתקרבים לנהג הרכב עם נשק ובאיומים גונבים את הרכב (במקרה הטוב).

* אם אתם נמצאים ברכב ומישהו מסמן לכם על תקר, או מורה לכם לרדת לשוליים הימנעו מלעשות זאת במקום מבודד. המשיכו לנסוע עד לתחנת דלק או תחנת אוטובוס. המטרה העיקרית היא להתרחק מאותו אדם שסימן לך לעצור, ייתכן שמדובר בשודדי דרכים.

* יש שמתחילים לדבר אליך בשפת המקום ואז מגיע אדם נוסף שפותח את אחת הדלתות או את תא המטען וגונב את התיקים. לכן, מומלץ לנעול את הדלתות ותא המטען ובכלל לא לדבר עם מישהו שאתה לא מכיר.


בעת חנייה ברחוב ובחניון כסו עד כמה שניתן את הציוד ברכב כך שלא ימשוך תשומת לב מיותרת ויקרוץ לגנבים .

במידה והמזוודות ברכב וודאו שלא ניתן לראותן מבחוץ.

בצאתכם מהרכב לעולם אל תשאירו את המנוע פועל, גם אם מדובר ברגע קצר או גם אם מישהו נשאר ברכב. לידיעתם, הביטוח לא יהיה תקף, בשל השארת המפתחות ברכב. אם מסיבה כלשהי עליכם לצאת מהמכונית, נא לדומם את המנוע, לקחת את המפתחות ולנעול את הרכב.
יש לוודא נעילת הרכב שהוא חונה.
שהייה במלון
הקפידו לנעול את הדלת, בזמן שאתם בחדר.
אל תאפשרו לאיש בלתי מזוהה להיכנס לחדרכם.
הימנעו מלינה במקומות מפוקפקים, גם אם הם זולים באופן יחסי.
אין לקבל או לפתוח חבילות\מתנות שאינכם יודעים ממי הם נשלחות .
בצאתכם מהמלון הקפידו לסגור ולנעול את מזוודותיכם. וודאו בשובכם שהן במצב בו השארתם אותן.
תרופות, סמים ושירותי זנות – אזהרה חמורה
תרופות: בהודו ותאילנד הקודאין, נמצא בתרופות נגד שיעול, נוהוא חשב לסם ואתם עלולים להיאסר . לכן, שימו לב לתכולת התרופות ולבדוק מול משרד הבריאות המקומי.
סמים\כימיקלים: במדינות רבות בדרום- מזרח אסיה ובדרום אמריקה מוטלים עונשים כבדים על שימוש בסמים, לעיתים גם על סמים קלים. בתאילנד, למשל, אתם עלולים להישפט למאסר עולם ואפילו לעונש מוות על אחזקת סמים בכמות מסחרית. מנגד, בהרבה מקומות אחרים המדיניות לגבי סמים קלים היא התעלמות רבתי. אם החלטתם להתנסות – עשו זאת באחריות ובִּדקו היטב, מהי המדיניות בכל מקום שאתם מגיעים אליו, מה אומר החוק בכל מקום ומקום. קחו בחשבון שהחוקים שונים מארץ לארץ ושהבורות מסוכנת יותר מהסמים.
פטריות הזיה : הללו גדלות במזרח הרחוק והן בדרום אמריקה . השימוש עלול להיות קטלני ולנזק בלתי הפיך(מוות או איבוד קשר עם הסביבה ועוד ). אל תתפתו מנהגים שמציעים להם לטעום את "הטעם" אין לכם שליטה על התכולה. ההנחה ש"לי זה לא יקרה", היא מוטעית לחלוטין ואל תתפתו שחבר שלכם ניסה ו"לא קרה לו כלום". כאן אין לכם שליטה על הכמות והסכנה גדולה פיכמה וכמה.
סאן פדר: זהו משקה מעורר הזיות, שמופק מזן מסוים של קקטוס. טעימה חד-פעמית עלולה לגרום לנזקים נפשיים. נפוץ בבוליביה
שירותי עיסוי וזנות: אינני בא לשפוט איש, אך עליכם לזכור שקיום יחסי מין ללא קונדום בדרום-מזרח אסיה ובאפריקה – דומה מאד למשחק מסוכן וידוע של אקדח הטעון בחלקו בכדורים חיים.

מזרח אסיה
כללי
אזורי סכנה : לדוגמא: הגבול בין קמבודיה לתאילנד, נידוע כמסוכן ביותר, וששוד דרכים הוא דבר נפוץ. לכן, אל תצאו לאיזורים מסוכנים או שאסורים
טרמפים: אין לעלות על כלי רכב צבאיים ואין לנסוע בשעות הלילה למקומות רוחקים.
מים: אין לשתות מי ברז ואין לאכול פרות\ירקות שנרחצו במים ברז. המים במקומות אלו מסוכנים והשימוש בהם יכול לגרום למחלות קשות ביותר.
מדינות
קשמיר: משרד החוץ פרסם אזהרה לישראלים, שלא לנסוע לחבל ארץ זה שבצפון הודו. כדאי להפנים את האזהרה.
הרמה הטיבטית והאלטיפלאנו: האזורים הגבוהים הללו דורשים תקופת התאקלמות של שלושה שבועות לפחות. תוספים כמו כדורי ברזל יכולים לעזור וכך גם אספירין – אלו תרופות פלא למחלת גבהים.

אפריקה
מדינות
אתיופיה: כדאי לזכור שהמצב הביטחוני שם לא מזהיר, הסיפורים על תיירים שנחטפו ונשדדו הם אמיתיים. היזהרו.
דרום אפריקה: משרד החוץ מזהיר את התיירים שהפשע גואה שם, שוד תיירים הוא מחזה נפוץ. ולכן כמומלץ לנהוג בזהירות הן בדרכים והן בדאון- טאון של הערים ובמיוחד ליד בתי המלון.

דרום אמריקה
כללי
רפטינג: שימו לב לפני שמחתימים אתכם על כל מיני טפסים, על אחד מהם נכתב כי החברה אינה אחראית לכל אירוע שיקרה לכם, כולל תאונות!!!!
בנג'י: בפרו הדבר אינו חוקי ובדרך כלל הצוותים אינם מקצועיים.
מדינות
לימה: בירת פרו ומיוחד השוק בקוסקו נחשבת כביתם של זריזי הידיים (הכייסים) והסכין.
בוליביה: כייסות היא ספורט לאומי. ראו הוזהרתם
קובה: אסור על-פי חוק צילום אנשי משטרה אנשי צבא,ובעלי תפקידים .
אקוודור,קולומביה וגואטמאלה: שוד מזויין, או שוד וגניבה מכל סוג, זהו מנהג נפוץ במיחוד לתיירים. הסתובבו ברחובות, כמה שפחות ובמקרה ונתקלתם בהםץ אל תתחכמו איתם.
מקבץ זה מוגש לנוחיותכם ולמען ביטחונכם. כל תוספת עניינית והמלצות הקשורות בכללי זהירות וביטחון אישי למטייל – יתקבלו בברכה.




מידען תירותי. ובעל אתר מידע למטייל העצמאי http://www.tiulim.net
מנהל מידע של אתר הכל חינם בישראל http://www.all4free.co.il
מנהל אתר "הוסף את הנקודה שלך" - http://www.addyourpoint.com
כתב (עיתונאי) תירות ובעל טורים שבועיים באתר NRG
מנהל פורום טיולים בערוץ 2 או מאקו בשמו החדש
יועץ טיולים לחברת דינהאוז צפון http://www.hul.co.il


תגובות